Welke e-bike past bij jou?

Gepubliceerd op: 22-06-2021

Een e-bike kopen, dat kan best een lastige klus zijn. Er zijn veel verschillende soorten e-bikes dus hoe weet je welke e-bike het best bij jou past? In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten e-bikes en waar je op moet letten wanneer je een e-bike koopt.

Verschillende soorten e-bikes

Er zijn e-bikes en high speed e-bikes, die laatste worden ook wel speed pedelecs genoemd. Onder de ‘gewone’ e-bikes vallen elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen en elektrsiche bakfietsen. Een e-bike geeft een beetje extra ondersteuning tijdens het fietsen, je kunt namelijk een elektrisch motortje aanzetten in verschillende standen die het fietsen net iets makkelijker maken.

Mensen kopen vaak een e-bike wanneer iemand vaak lange afstanden moet fietsen naar school of naar het werk, wanneer je geblesseerd bent en daarom niet goed kunt fietsen of wanneer je vaak zware gewichten op de fiets of in de bakfiets meeneemt en wel dat extra steuntje in de rug kunt gebruiken.

Normale e-bikes kunnen niet harder dan 25 kilometer per uur, de speed pedelecs zijn fietsen waarmee je een stuk harder kunt en ongeveer 45 kilometer per uur kunt halen. De speed pedelecs worden officieel niet als fiets gezien maar als bromfiets, bij deze e-bikes moet je daarom ook verplicht een helm dragen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-bike?

Het kopen van een e-bike is net iets ingewikkelder dan het kopen van een gewone fiets omdat er meer onderdelen zijn waar je op moet letten.

Belangrijk is om te kijken naar de soort elektrische fiets en waar je deze fiets voor gaat gebruiken. Fiets je een paar keer per week een klein stukje of fiets je iedere dag meer kilometers? Bedenk goed wat jij belangrijk vindt en welke onderdelen niet mogen ontbreken bij jouw e-bike.

Daarnaast is de actieradius van de accu ook belangrijk. Deze actieradius geeft aan hoe ver je met een volle accu kan fietsen. Hoe verder je met een volle accu kunt fietsen hoe duurder de fiets vaak wordt, kijk dus goed naar wat voor jou belangrijk is.

Uiteraard is ook comfort een belangrijk punt voor veel fietsers. Je wilt natuurlijk dat de maat van de fiets goed is, dat je armen niet te ver weg staan en dat je geen pijn je billen krijgt. Vraag in de winkel eens of je een proefrit kunt maken, zo kun je het allerbeste testen of jij de e-bike prettig vindt.

Bekijk eens het assortiment van Brouwer Bike Store, de e-bike specialist van Nijmegen en omstreken!