Wat is een triathlon?

Gepubliceerd op: 14-06-2021

Zwemmen, fietsen en lopen….

Triatlon is een veelomvattende duursport. Je beoefent meerdere sporten achter elkaar, die elk een uithoudingstest op zich zijn, ook als je van sport wisselt, gaat de wedstrijd gewoon door. Ontworpen voor degenen die van uitdagingen houden. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan ​​ervan. De meest bekende is wedden in een bar op Hawaï, wat leidde tot de geboorte van triathlon. Dat is nog steeds de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Triatlons worden ook wel klassieke of complete triatlons genoemd en omvatten 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen, gevolgd door een marathon van 42,2 kilometer. Sinds 2000 is triatlon een Olympisch evenement geworden en is de afstand aangepast. Je zwemt 1,5 kilometer, rijdt 40 kilometer en loopt dan 10 kilometer. Er zijn meer smaken van gecombineerde duursporten, zoals triatlon, crosstriatlon en wintertriatlon. Deze hebben allemaal varianten van superkort tot superlang.

 

Iedereen kan meedoen aan een triathlon!

Triatlonsporten zullen zwaar, ongezond en duur zijn en alleen mannen zijn er geschikt voor.Kortom, dit is het beeld dat mensen buiten onze sport vaak hebben. Onzin, vinden wij gelukkig het aantal sportieve Nederlanders dat bij ons hard groeit.

 

Wil jij meedoen aan een triathlon?

Iedereen kan deelnemen aan een triatlon; van kinderen tot volwassenen. Uitgangspunt is natuurlijk dat je een zwemdiploma hebt. Er is een speciale startafstand, dus je hoeft die triatlon niet meteen te doen. Met de cursus Start2Tri kun je je bijvoorbeeld voorbereiden op je eerste wedstrijd. Je hoeft niet eens lid te zijn van de vereniging of bond.