Beginnen met sporten? Hier moet je op letten

Gepubliceerd op: 30-01-2023

Ben je net begonnen met sporten? Goed bezig! Waar sporten voor de één een feest is, is het voor de ander een hel. Maar wij geloven erin dat je het van een hel een feest kan maken. Hoe je dat doet, lees je in deze blog. 

Blijf bij jezelf

Sporten wordt alleen leuk als je er ook plezier in hebt. Daarom is het verstandig om voor een sport te kiezen dat je ook echt leuk vindt. Weet je niet zeker of je bijvoorbeeld krachttraining leuk vindt? Schaf dan eens een dumbbell set aan en bekijk op het internet een aantal oefeningen die je kunt uitvoeren. Er zijn helaas een hoop mensen die een sport kiezen waarvan ze denken dat ze snel kunnen afvallen. Echter stoppen ze hier al snel mee omdat dit vooral veel afzien is. Als je een sport kiest wat je leuk vindt, is de kans dat je hier mee verder gaat aanzienlijk hoger. Misschien duurt het dan wel iets langer voordat je goed resultaat ziet, maar op de lange termijn gaat dit echt voor een verschil zorgen. 

Werk met doelen

Werken met bepaalde doelen is ontzettend belangrijk. Ga wel voor doelen die goed uit te breiden zijn. Als je bijvoorbeeld een doel heb gesteld voor een bepaald gewicht en je hebt dit doel gehaald, moet je alweer op zoek naar een nieuw doel. Daarom is het verstandig om meerdere doelen samen te stellen. 

Doe het rustig aan

Als je begint met een sport is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Ga dus rustig aan van start en probeer je draai te vinden. Hiervoor is het belangrijk dat je niet te hoge eisen aan jezelf gaat stellen. Als je in het begin te hoge doelen stelt en deze niet (snel) behaald, zal dit erg demotiverend werken. De kans is dan groot dat je vroegtijdig stopt en dan is alles voor niets geweest. Wees dus erg realistisch met je doelen en bouw dit langzamerhand op. Het is beter om je doelen naar boven moet opstellen dan dat je ze bij steld naar beneden.  

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je doelen haalt, er bepaalde stoffen in je hersenen vrijkomen. Er komt bijvoorbeeld dopamine vrij, dit is een hormoon waardoor jij je gelukkig gaat voelen. 

Dus ga niet gelijk 2 uur tekeer in de sportschool, maar begin met een half uurtje.